Szia!

A Retúr multikulti műsor a hónap első szombatján, reggel 9-kor a Tilos rádióban.

Hallgasd meg!

Az adást le is töltheted:

Értékelj!

A Tilos weboldalán te is értékelheted a hallottakat. A véleményedet köszönjük!


Örményország

A búsmagyar nacionalista rémálma: örményekkel találkozni. Akik többezer évvel előttünk kezdték az államiságot, hétszázzal a kereszténységet, akiket többen és többször szorongattak, akiktől sokkal nagyobb területet vettek el, és akiktől sokkal többen vándoroltak ki. És akik ennek dacára mosolygósabbak és barátságosabbak, mint mi vagyunk.

Szvetlana Jerevánból érkezett, és nyolc éve él Magyarországon. Vele beszélgettünk minderről, és arról a közös vonásunkról is, hogy a sok híres külföldi híresség mellett a világ ételeit is mindkét nemzet rendszerint a magáénak vallja.

Kommentár (9)

1.

De mmit szóljon ehhez egy búsmagyar racionalista? :) Elfelejtettétek megemlíteni, hogy a tudatmódosító szerek bármely fajtáját tekintve is sokkal magasabb a toleranciaszintjük, mint a magyaroknak.

2.

Tudatos, vagy véletlen, hogy eddig csupa lányok szerepeltek? Semmi baj vele, sőt! Csuda aranyosak. Svetlana csak érintőlegesen szólt a bizonyos törökök által elkövetett népirtásról. Másfél millió áldozata volt! Elképesztően szép templomaik vannak, nézzetek utána a neten. ( Egy apró hibácska: a "még egy sőrt kérek"-t csehül hallom.)

3.

Köszi fater, javítottam a sörös linket!

4.

Az 1913-15-ben elkövetett népírtás kitörölhetetlenül minden örmény szívében, lelkében él és nem a "szájában". Ha valamit szükséges lenne, ezt feltétlenül megtanulhatnánk tőlük. Ez arányaiban majdnem azt jelenti, mintha minden második magyart elpusztítanának. Nem csoda tehát, ha erről kérdezik őket elhalkul a szavuk. Nem meglepő az sem, hogy a két ország közötti viszonyt megmérgezi ez az esemény, amelyet Törökország mind a mai napig nem ismert el egy nemzet elleni népírtásnak. Pedig már elég régen történt, lett volna idejük elgondolkodni rajta. Aztán az örmények nem az a fajta nemzet, amely emlékművet állítana a megbocsátás jeleként az őket leigázóknak, elpusztítóknak, területcsonkítóknak stb. mint más, hozzánk közel álló nemzetek. Lehet, hogy büszkeségnek vagy emberi tartásnak nevezik az ilyet? Talán ennyit jelent az évezredes múlt?

5.

Kedves törzshallgatók, az októberi adásunk elmarad, elnézéseteket kérjük, ha vártátok.

6.

1. Pontosítanék: 1 millió hétszázezer áldozata volt az örmény holocaustnak. Java részüket a kelet-anatóliai kősivatagban szabályosan éhen- és szomjanhalatták. Franz Werfel A Muszadag negyven napja c. könyve érzékletesen ír a történetről.
2. A szultán bűneit követte a "polgári"-nak tituált Mustafa Kemal "Atatürk"-féle rezsim. A 20-as években a kisázsiai lakosságcsere alkalmával nagyon sok embert (több örményt, kevesebb görögöt) gyilkoltak le, leginkább abban a reményben, hogy ilyenformán a megöltek vagyona szabad rablás tárgya lehet a török katonák között.
3. Adolf Hitlerhez is eljutott az örmények tömeges kiírtásánakl híre. A reakciója annyi volt: "Pár év mulva már ki fog az örményekre emlékezni?" - és megvalósította azt, amit a törökök elkezdtek, csak épp más néppel.
4. A II. világháborúban a megölt zsidóktól elrabolt pénzzel és arannyal fizetett Németország Törökországnak azért a sok ásványi kincsért, nyersanyagért, amelyet a törökök küldtek a harcoló náci birodalomnak. Emiatt sem számoltak még el lelkiismeretükkel a névleg "semleges" törökök!

És a végére egy jó: az igaz, hogy az Ararát csúcsa már török fennhatóság alatt van, de a legszebb látványt Örményország felől nyújtja, hajnalban, mikor a felkelő Nap rózsaszínűvé varázsolja a hósapkáját.

7.

A "Kutyám Jerry Lee" c. filmben játszó főszerplő is kosovoi albán.

8.

hát igen.

9.

minden öncsalás, önámítás, tévedés fájdalmas következményekkel
jár..........legyen az falánkság, iszákosság, túlhajszoltság.......ezek
káros következményeit már ismerjük, de minden egyéb öncsalás
veszteség.......a történelem hamisítás, a polikai csalás sem kivétel.....amikor az önös
érdekek alárendelik az emberiség közös érdekeit, akkor beindul a természet
önpusztító mechanizmusa ..........ha pl. a falánk, a karrierista, az alkoholista rövidtávú
élvezeteit hajszolja, a természet törvényei úgy szelektálják, hogy észre
sem veszi..........
üdv
cassandra


Térkép

térkép

Jereván, Örményország

Receptek

Közép-ázsiai finomság

  • a receptek nemsokára jönnek

Impresszum

Napi olvasnivaló: sesblog | A legböngészőbb: Opera | xhtml | design és css by ses | Retúr © 2004 eszpee - ses - spityu zu